Couperose
Couperose kenmerkt zich door verwijde rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gelaat. Dit worden ook wel teleangiëctastieën genoemd. Het is een onschuldige aandoening maar wordt vaak als cosmetisch storend ervaren.
Hoe ontstaat couperose?
Couperose ontstaat doordat de vaatwand van oppervlakkige vaatjes in het gelaat slapper wordt waardoor ze gaan verwijden. Er zijn meerdere factoren waardoor couperose kan ontstaan, zoals erfelijkheid, overmatige zonblootstelling (ook in het verleden), bepaalde medicatie en alcohol. Ook bij een lichter huidtype komt couperose vakere voor. Daarbij zal couperose ook toenemen bij veel temperatuurschommelingen waarbij de vaatwand in korte tijd veel zal verwijden. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal na het dertigste levensjaar.
Zongedrag
Hoewel couperose niet altijd te voorkomen is, is het wel belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon.
O Gebruik elke dag zonbescherming! Het beste kunt u dit doen in een dagcrème met minimaal SPF 30. Vaak wordt de huid enkel ingesmeerd als men gaan zonnen, maar ook daarbuiten wordt de huid elke dag blootgesteld aan UV-stralen. Veel meer dan u zult verwachten.
O Vermijd tussen 12.00 en 15.00 de volle zon omdat deze dan op zijn krachtigst is. Ga je wel in de zon, smeer u dan in met minimaal SPF 30 en herhaal dit elke 2 uur.
O Zorg dat u niet verbrand. Vooral bij jonge kinderen kan dit schadelijk zijn op latere leeftijd en couperose op latere leeftijd tot gevolg hebben.
De behandeling
Couperose kan behandelt worden met coagulatie en camouflagetherapie. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het litteken beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies met één of meerdere behandelmogelijkheden.