Pigmentatie

Pigmentaties komen er in alle soorten en maten voor. Verkleuringen lichter dan de omliggende huid wordt hypopigmentatie genoemd. Verkleuringen donkerder dan de omliggende huid heet hyperpigmentatie. Elke soort pigmentatie heeft een eigen behandelmogelijkheid.

Oorzaken hyperpigmentatie

Hyperpigmentaties ontstaan door een toename van pigment in de huid. Dit komt door een toename van het aantal pigmentcellen in de huid of door een toename van de pigmentaanmaak in de huid. Zonlicht (in combinatie met wondgenezing), medicijnen en hormonen (bijvoorbeeld zwangerschapsmasker/melasma) zijn enkele oorzaken. Zonneschade in de loop der jaren kan ook voor pigmenten zorgen. Daarom wordt het aantal pigmentaties vaak meer naarmate de leeftijd vordert. Hyperpigmentaties komen met name voor in het gelaat, handen en op het decolleté.

Oorzaken hypopigmentatie

Wanneer er sprake is van hypopigmentatie is het pigment gedeeltelijk of helemaal verdwenen. Vitiligo is een huidaandoening die zich kenmerkt met witte vlekken. In sommige gevallen geneest de huid ook met hypopigmentatie na een ontsteking of trauma. Het pigment is hier niet altijd in zijn geheel verdwenen maar de huid is wel lichter dan de omliggende huid.

De behandeling

Pigment kan  worden behandeld met de pigmentlaser, chemische peelings of microneedling. Soms wordt een combinatie van deze behandelingen geadviseerd voor optimaal resultaat. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het gebied beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies.