Lymfetaping

Lymfetaping wordt gebruikt als onderbouwende en aanvullende therapie bij lymfoedeem en bij verkleefde littekens. Huidvisie Brabant maakt gebruik van Curetape, een elastische katoenen tape met een anti allergische lijmlaag.

Hoe werkt lymfetape?

Het toepassen van lymfetape bij lymfoedeem en bij verkleefde littekens is verschillend. Dit komt omdat je bij lymfoedeem de vochtafvloed wilt stimuleren en bij verkleefde littekens het weefsel soepeler wilt maken. Vandaar dat lymfetape ook op verschillende manieren op de huid gebracht kan worden.

O Lymfoedeem

Tijdens de behandeling wordt de huid van het te behandelde lichaamsdeel in rek gebracht. Dit wordt gedaan door spieren en gewrichten te gebruiken zodat de huid licht op spanning gaat staan, of de huid wordt door de huidtherapeute manueel op rek gebracht. Vervolgens wordt de tape zonder rek op de huid gelegd.
Wanneer het lichaamsdeel vervolgens terug wordt gebracht in de oorspronkelijke uitgangspositie, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Dit is te zien doordat de tape op die plaatsen gaat ‘ribbelen’. Zo krijgen onder andere de lymfevaten in het weefsel meer ruimte om vocht af te voeren.
Lymfetape wordt vaak toegepast op plaatsten waar geen druk uitgeoefend kan worden door bijvoorbeeld een therapeutisch elastische kous of andere compressiematerialen.

O Verkleefde littekens

Bij het aanbrengen van de tape zal, in tegenstelling  tot het gebruik van tape bij lymfoedeem, de  tape op rek gebracht moeten worden en niet de huid. De tape zal in verschillende stroken geknipt worden en kruislings over het litteken geplakt worden. De binnenkant van de tape zal op rek gebracht worden, terwijl de uiteinden los op de huid geplakt worden. Doordat de tape eigenlijk aan de huid ‘trekt’ wordt het weefsel gemasseerd en zal deze gedurende het gebruik ervan soepeler aan gaan voelen.

De voordelen van lymfetape

Lymfetape kan meerdere dagen achtereen gedragen worden. Bij langdurige toepassing is het aan te bevelen de tape eens in de 5 dagen te vernieuwen. De tape is waterbestendig, dus tijdens het dragen kunt u gewoon douchen, baden en zwemmen.
De huidtherapeute kunt u, indien gewenst, zelf aanleren lymfetape aan te brengen op de huid. Zo kan tijdens vakanties of tussen de therapie door de werking van lymfetaping door gaan.

Vergoeding

Lymfetaping is vaak  een onderdeel van oedeemtherapie of littekentherapie. In veel gevallen wordt dit daarom ook vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De tape zelf kan in de praktijk aangeschaft worden.