Bewegingsoefeningen

Bewegen is voor iedere persoon goed, maar zeker in geval van lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. Voldoende beweging zorgt voor meer oedeemafname en daardoor ook vermindering van de klachten.

De spierpompfunctie            

Spieren in het lichaam, zoals de kuitspier, zorgen voor meer oedeemafvloed. De spier zal bij beweging een pompende functie hebben op de bloedvaten. Hierdoor wordt de doorbloeding bevorderd en dit zal ook een positieve werking hebben op het lymfestelsel. Het oedeem wordt hierdoor naar boven afgevoerd waardoor de vochtophoping wordt verminderd.
Staande beroepen, waarbij dus minder bewogen wordt, zullen oedeemklachten in de benen verergeren. Maar ook veel zitten, met de benen naar beneden hangend, werkt negatief op het oedeem. Probeer daarom altijd zo veel mogelijk te bewegen. Dertig minuten wandelen per dag is aan te bevelen en wanneer dit niet gaat is meerdere keren op een dag een korte afstand verstandig.

Begeleiding

Er wordt tegenwoordig steeds meer aangestuurd op zelfmanagement. Wat u thuis kunt bereiken met goede tips en oefeningen is erg belangrijk. Zo bent u niet alleen afhankelijk van de therapie die gegeven wordt in de praktijk. Ook wanneer u niet heel mobiel meer bent kunt u bewegen. Zo zijn er oefeningen die zittend uitgevoerd kunnen worden en de kuitspierpomp activeren. Tijdens behandeling zal worden bekeken wat haalbaar is.

Het gebruik van de kuitspier door een eenvoudige beweging