Aanmeten therapeutisch elastische kousen

Huidvisie Brabant meet therapeutisch elastische kousen (TEK), ook vaak steunkousen genoemd, aan. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been) om in veel gevallen de ophoping van vocht, ook wel oedeem genoemd, tegen te gaan. Hierdoor wordt de oedeemneiging in een ledemaat bestreden.

Indicaties

Een TEK wordt veelal gedragen bij lymfoedeem, chronische veneuze insuffici├źntie (hierbij is er een defect in de kleppen van de vaten ), na trombose, na het doormaken van erysipelas (wondroos) of bij varices (spataderen). Ook kan een TEK worden gedragen ter preventie van varices en trombose, tijdens het uitvoeren van een staand beroep, zwangerschap of lange vliegreizen. Een belangrijke voorwaarde voor het dragen van een TEK is dat de ledemaat waar de TEK zijn werking zal gaan doen, zo goed als mogelijk, oedeemvrij is.

Verschillende soorten

Een TEK is leverbaar in een confectieproduct of maatwerk met keuze uit verschillende drukklassen, omvangsmaten, kleuren en is er de keuze tussen een dichte of open teen. Daarbij wordt er een keuze gemaakt uit 2 verschillende breitechnieken: vlakbrei of rondbrei. De huidtherapeute zal tijdens het aanmeten uitleg hierover geven en kan u advies geven welke TEK voor u het beste is.

Het aanmeten en passen

Huidvisie Brabant neemt de tijd om de TEK aan te meten en op een later moment te passen.

De TEK aanmeten

De huidtherapeute zal op het aanmeetmoment op verschillende plaatsen op het been of arm de omvangsmaat meten. Op die manier krijgt u een TEK die perfect aansluit op uw ledemaat. Daarnaast worden bepaalde opties besproken en vragen beantwoord.

De TEK passen

Wanneer de TEK binnen gekomen is op de praktijk wordt een pasafspraak gepland. Tijdens deze afspraak wordt de TEK gepast en wordt aangeleerd hoe de TEK zelf het beste aangedaan kan worden, of hoe iemand anders dat het beste bij u kan doen. Bij sommige zorgverzekeraars krijgt u aantrekhulpmiddelen erbij vergoed die het aantrekken van de TEK makkelijker maakt. De huidtherapeute kan u hierin ook adviseren. Daarnaast worden  de wasvoorschriften, tips en adviezen besproken.

Het aanmeten aan huis

Huidvisie Brabant komt, indien gewenst, aan huis voor het aanmeten en passen van therapeutisch elastische kousen.

Hiervoor worden GEEN extra kosten in rekening gebracht.

Aantrekhulpmiddelen

Huidvisie Brabant werkt samen met verschillende ergotherapeuten wanneer het niet lukt om de elastische kousen zelfstandig uit of aan te doen met een eenvoudig hulpmiddel, zoals een glijzak of handschoenen. Zij komen bij u aan huis om uit te proberen met welk duurzaam hulpmiddel dit wel lukt. Wanneer hiervoor de juiste formulieren ingevuld zijn wordt het hulpmiddel aangevraagd bij de zorgverzekering. Bij goedkeuring brengen wij het bij u thuis.

Vergoeding

Vanuit de basisverzekering krijgt u, indien u een verwijzing heeft van een huisarts of medisch specialist, 2 paar therapeutisch elastische kousen per 12 maanden vergoed.

U kunt de verzekering raadplegen indien u de exacte datum niet precies meer weet van de laatste levering.