Pneumatische compressietherapie
Bij intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC therapie) wordt druk uitgeoefend met behulp van een pomp in combinatie met een luchtgevulde, meer-kamermanchet om zo vocht uit een oedeemgebied te verplaatsen.
Wanneer wordt IPC therapie toegepast?
In de praktijk maken we gebruik van beenmanchetten en een armmanchet van de lymphapress. Hierdoor kan zowel het been als de arm behandeld worden bij IPC therapie. Bij benen is dit om lymfoedeem en veneus oedeem te behandelen. Armoedeem komt met name voor bij patiƫnten die een borstkankertraject hebben gevolgd en uiteindelijk een armlymfoedeem hebben ontwikkeld.
Het systeem
Het apparaat kan specifiek ingesteld worden. Zo kan de mmHg (de druk op het been), het verschil van druk aan het uiteinde van de extremiteit en het begin bepaald worden en het programma ingesteld worden. IPC therapie is niet pijnlijk. Het wordt juist als prettig ervaren omdat er grootvlakkig gewerkt wordt.
Na de IPC therapie bevat het oedeemgebied minder oedeem waardoor de klachten afnemen.
Als aanvulling
Vaak is IPC therapie een onderdeel van de totale oedeemtherapie. Zo draagt een patiƫnt daarnaast vaak compressie in de vorm van zwachtels en later therapeutisch elastische kousen, en worden de lymfeklieren manueel aangezet.
Vergoeding
IPC therapie valt onder de oedeemtherapie. Oedeemtherapie wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering, en indien het gaat om een chronische indicatie, ook vanuit de basisverzekering.
Raadpleeg uw verzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding. De huidtherapeute kan u hierin ook uitleg geven.