Acne littekens

Acne littekens zijn littekens ten gevolge van acne. Dit wordt ook wel restacne genoemd. Restacne uit zich meestal in oneffenheden aan de huid, grove poriën, pigmentaties of in diepere ‘putjes’. Deze oneffenheden kunnen in de loop der jaren  wel iets minder zichtbaar worden, maar helemaal verdwijnen zullen ze uit zichzelf niet snel.

Hoe ontstaat restacne?

Restacne kan al ontstaan wanneer de acne nog actief is. Veelal zijn deze littekens ontstaan na (grote) ontstekingen, wanneer het puistje al lang in de huid aanwezig is of door het krabben aan puistjes. Toch is hier niet altijd een verklaring voor te vinden. De ene huid geeft eerder verlittekening dan de andere huid.

Tips

Onderstaande tips kunnen er aan bijdragen om de kans op littekens bij actieve acne te verkleinen:
O Krab of pulk zelf niet aan de puistjes. Hierdoor wordt de ontsteking vaak groter en  neemt de kans op het ontstaan van een litteken toe.
O Reinig het gelaat goed, maar zeker elke avond. Obstructie van de talgklier wordt hierdoor verminderd en het aantal bacteriën op de huid verkleind.
O Het is verstandig om bij actieve acne tijdig acnetherapie in te zetten. Hierdoor kunnen de onzuiverheden op een professionele manier verwijderd worden en verklein je de kans op verlittekening. Vooral wanneer de huid veel ontstekingen vertoont.

De behandeling

Acne littekens worden behandeld met microneedling en chemische peelings. Soms wordt een combinatie van deze 2 behandelingen geadviseerd voor optimaal resultaat. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het gebied beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies.