Microneedling

Microneedling is een behandelmethode waarbij er met een pen (met scherpe dunne naaldjes), op een gecontroleerde wijze, minuscule wondjes in de huid worden aangebracht om nieuw weefsel te stimuleren. Bij Huidvisie Brabant wordt microneedling ingezet bij het behandelen van (acne) littekens, pigment en bij algemene huidverbetering.

Werking

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de Dermica Goldpen. Deze pen bevat 11 kleine scherpe naaldjes die door een roterende snelle beweging samen 275-990 miniscule gaatjes  per  seconde in de huid kunnen maken variërend van 0.25-2.50  mm  diep. Deze kleine wondjes  zijn  niet  zichtbaar  voor  het  blote  oog  en  sluiten  na  15-30  minuten.

Door  het  maken  van  microwonden  wordt  het  natuurlijk  herstel/wondgenezingsproces  in  de  huid  geactiveerd.

Actieve  groei-  en  helende  factoren  komen  vrij  en  fibroblasten gaan  vermenigvuldigen  die  zorgen  voor  versnelde  aanmaak  van  collageen  en  elastine. Dit zorgt voor aanmaak van ‘nieuwe huid’ en vult hierdoor het littekenweefsel op en breekt bestaand littekenweefsel af. De huid worden egaler, fijner van structuur en gladder.

De behandeling

Voor de behandeling wordt de huid allereerst gereinigd. Geadviseerd wordt om op de dag van de behandeling geen make-up te gebruiken en geen dagcrème te smeren. In de ochtend reinigen mag wel.
De huidtherapeut brengt een serum met hyaluronzuur op het te behandelen gebied aan, afhankelijk van de indicatie. De pen beweegt zich vervolgens met een roterende, gecontroleerde beweging, in horizontale, verticale en/of diagonale banen over de huid. De huid wordt hierbij gespannen. Deze tussenstof dringt de huid in tijdens de behandeling voor een optimaal resultaat en zorgt ervoor dat de naaldjes soepel over de huid kunnen glijden.
Microneedling geeft een licht prikkelend tot scherp gevoel maar is goed te verdragen. Afhankelijk van de indicatie, huidconditie, locatie en gewenst behandelresultaat wordt de naalddiepte ingesteld. Op de ene locatie zal de behandeling gevoeliger zijn dan op een andere plaats.
Bij behandeling in het gelaat wordt geadviseerd het gehele gelaat te behandelen om een zo egaal mogelijk resultaat te krijgen. De duur van de behandeling kan variëren maar duurt gemiddeld 30-45 minuten.

Belangrijk

O Gebruik ten minste 6 weken voor de eerste behandeling, tijdens de behandelingen  en 6 weken na de laatste behandeling UVA- en UVB bescherming van tenminste SPF 30. Vermijd zonlicht, zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld worden.
O Houdt de huidtherapeute altijd op de hoogte van actueel medicatiegebruik en/of zwangerschap.

Na de behandeling

Direct na de behandeling kan de huid gevoelig, brandend of trekkend aanvoelen. Afhankelijk van de gevoeligheid van de huid en het huidtype kan de huid roodheid en lichte zwelling vertonen. Bij gebieden waarbij er dicht onder de huid bot ligt of bij gebieden waarbij de huid dieper is behandeld kunnen plaatselijk  puntbloedinkjes optreden of kleine blauwe plekjes ontstaan. Bovenstaande huidreacties verschillen per persoon en kunnen tot een dag of 5 zichtbaar en voelbaar zijn.

Het serum dat op de huid is gebracht geeft tevens een witte waas achter, die bij de eerstvolgende reiniging verwijderd wordt.

Na de behandeling kunnen de dagelijkse werkzaamheden weer opgepakt worden. Sporten is toegestaan. Transpiratie kan als licht irriterend ervaren worden.

Na de behandeling: thuisadviezen en tips

Volg onderstaande adviezen en tips op om de genezing van de huid te bevorderen:
O Gebruik ten minste 12 uur na de behandeling geen make up in het behandelde gebied.
O Bij erytheem (roodheid) en een brandend gevoel mag gekoeld worden met een koud washandje, een coolpack of mag gebruik gemaakt worden van een kalmerende gel (zoals aloe vera gel).
O Gebruik zeker de eerste week na de behandeling een hydraterend product omdat de vochtbalans in de huid is verstoord. Dit helpt ook tegen het trekkende gevoel. Deze mag meerdere keren per dag opgebracht worden. Deze producten zijn ook te koop in de praktijk

Behandelperiode en resultaat

Gemiddeld zijn er 5-6 behandelingen nodig met een interval van 4-6 weken. Dit aantal is een gemiddelde en kan variëren per persoon onder andere afhankelijk van de huidconditie, de (ernst van de) indicatie, het verwachtingspatroon, leefstijl, leeftijd en de combinatie met andere behandelingen. Belangrijk is te weten dat microneedling niet een direct effect geeft. Binnen in de huid gebeurt er direct na de behandeling wel veel, maar dit is niet gelijk zichtbaar. Pas na enkele behandelingen en dus na maanden is er resultaat te zien. Soms zijn er, nadat het behandelresultaat is behaald, onderhoudsbehandelingen nodig.

Vergoedingen

Wanneer microneedling wordt ingezet voor behandeling van (acne)littekens en pigment is er een vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Bij cosmetische doeleinden is er geen vergoeding mogelijk. Raadpleeg uw verzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding. De huidtherapeute kan u hierin ook uitleg geven