Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn stugge witte talgophopingen net onder de huid en worden ook wel milia’s genoemd. Ze komen vaak voor in het gelaat en vooral rondom de ogen, op de neus en wangen. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen en zijn onschuldig van aard.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Het is niet altijd precies duidelijk waardoor gerstekorrels ontstaan. Vermoedelijk ontstaan ze door een te sterke verhoorning van de huid in combinatie met een vochtarme huid. Als gevolg daarvan ontstaat er een verstopping van de talgklieruitgangen. Gerstekorrels gaan niet gepaard met ontstekingen, zoals bij acne vaak wel het geval is.

Tips

Wanneer de aanleg aanwezig is om gerstekorrels te ontwikkelen is het lastig om ze te voorkomen. Toch kunnen onderstaande tips hier wel aan bijdragen:
O Gebruik  een goede hydraterende crème. Gerstekorrels ontstaan vaker in een vochtarme huid. De huidtherapeute kan je adviseren welke crème geschikt is voor jouw huidtype.
Drink genoeg (water) op een dag om de vochtbalans van het lichaam op peil te houden.
Scrub 1 keer per week het gelaat om de dode huidcellen te verwijderen. Doe dit niet rondom de ogen omdat de huid hier dun en kwetsbaar is. De huidtherapeute kan je een scrub adviseren.

De behandeling

Gerstekorrels kunnen verwijderd worden. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en de huid beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies.