Veneus oedeem

Veneus oedeem komt vaak voor in de benen en kan op elke leeftijd ontstaan. Toch komt veneus oedeem het vaakst voor bij ouderen, tijdens en na een zwangerschap, bij minder validen en wanneer er een erfelijke aanleg aanwezig is.

Hoe ontstaat veneus oedeem?

In het been zijn aderen aanwezig die het bloed vanuit het been richting het hart pompen. In die aderen zitten kleppen om dit mogelijk te maken.  Als deze kleppen defect zijn en dus niet meer goed afsluiten stroomt het bloed gemakkelijk terug richting de voet. De druk in een ader neemt hierdoor toe. De vaatwand wordt dan uitgerekt en er ontstaat een varices (spatader). Spataders zijn dus eigenlijk defecte aderen.

Door de verhoogde druk treedt er vocht uit het vat, waardoor er een vochtophoping in het been optreedt. Deze vochtophoping wordt ook wel veneus oedeem genoemd.

Wat zijn de klachten?

Bij veneus oedeem voelen de benen vaak vermoeid, vervelend en zwaar aan.  Ook ontstaat er, zoals eerder beschreven door de aanwezigheid van spataderen, vochtophopingen (oedeem) in het been. Dit is vaak te zien rond de enkels en in de voet. Typerend hieraan is dat deze zwelling vaak aan het eind van de dag erger is dan in de ochtend. Door deze toename aan vocht kan de sokrand in de benen gaan staan en schoenen niet meer goed dicht gaan.

Tips

Onderstaande tips kunnen oedeem klachten verminderen:
O Leg het oedemateuze gebied wat omhoog zoals het voeteind van het bed enkele centimeters hoger instellen. Hierdoor kan het lichaam het oedeem beter afvoeren.
O Blijf in beweging. Hierdoor zorgen omliggende spieren dat het oedeem beter wordt afgevoerd.
O Vermijd hoge temperaturen, zoals de sauna. Het oedeem kan hierdoor toenemen.
O Smeer het oedemateuze gebied regelmatig in met een hydraterende crème om de huidconditie op peil te houden en de kans op wondjes te verkleinen. De huidtherapeute kan u hierin adviseren.

 

De behandeling

De huidtherapeute zal tijdens een vrijblijvend intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en kijken naar en voelen aan uw benen.

Indien besloten wordt over te gaan op behandeling zal de behandeling van veneus oedeem bestaan het reduceren van het oedeem door zwachtels of andere compressiesystemen en later uit het opmeten van therapeutisch elastische kousen.