Aanmeten compressiematerialen/hulpmiddelen

Naast het gebruik van zwachtels om veneus oedeem en lymfoedeem te reduceren, kan er ook gebruik gemaakt worden van andere compressiematerialen. De ernst van het oedeem en de haalbaarheid om een compressiemateriaal toe te passen, waarbij rekening gehouden wordt met de dagelijkse bezigheden van de patiënt, zal de huidtherapeute doen besluiten welk compressiemateriaal het meest geschikt is.

Compressie op maat

Huidvisie Brabant maakt gebruik van verschillende klittenbandsystemen die gemakkelijk door de patiënt zelf aangebracht en tussentijds versteld kunnen worden. Hierdoor kan er gewoon gedoucht worden en kan de huid tussentijds verzorgd worden. Ook hoeft de patiënt minder vaak terug te komen naar de praktijk om de verbanden te wisselen.

Enkele voorbeelden van klittenbandsystemen zijn Farrow Wrap, Varocare en Circaid.
Ook maakt de huidtherapeute gebruik van verschillende compressiepads, om op een specifieke plaats druk te creëren. Dit zorgt ervoor dat oedeem en fibrose (verhardingen van de huid) verminderen. Deze pads worden vaak gebruikt bij borst-lymfoedeem na de behandeling van kanker. Tijdens de behandeling zal afgestemd worden welk compressiemateriaal het meest geschikt is.       
                          

Nieuwe materialen

Op het gebied van compressiematerialen is er veel innovatie. Door middel van bij- en nascholingen zal de huidtherapeute op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Vergoeding

Compressiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering wanneer deze zijn voorgeschreven door een arts. De huidtherapeute kan u hierover meer informatie geven.