Pigmentlaser

Huidvisie Brabant behandelt donkere pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, met de Gentle Lase Pro-U laser. Hierdoor wordt het pigment verminderd en daardoor de pigmentatie minder zichtbaar of verdwijnt in zijn geheel. Met name in het gelaat kan dit cosmetisch gezien als prettig worden ervaren.

Verschillende vormen van hyperpigmentaties

Er zijn veel verschillende vormen van hyperpigmentaties. Deze zijn niet allemaal met de laser te behandelen. Lentigo solaris, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, kunnen we goed behandelen. Vaak komen deze voor in zon beschenen delen zoals het gelaat of de handen. Andere hyperpigmentaties liggen vaak dieper in de huid. Deze worden behandeld met microneedling of chemische peelings.

Werking van de laser

De geconcentreerde lichtbundel uit de laser wordt door melanine (pigment van de huid) geabsorbeerd in de huid en omgezet in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat het pigment afgebroken wordt. Dit gebeurt met korte pulsen. De huid wordt hierdoor ook maar heel even verwarmd.
Doordat de laser alleen werkt op de melanine wordt er gericht gewerkt en omliggend weefsel niet behandeld. Belangrijk is dat de omliggende huid niet zongebruind is. In dat geval kan er beter 6 weken gewacht worden met de eerste behandeling.

De behandeling

Er wordt eerst een malletje gemaakt van de pigmentlaesie waardoor de laser precies de pigmentatie kan behandelen. In sommige gevallen is dit niet nodig, De pigmentaties worden door korte pulsen verwarmd, wat kan voelen als de tikje van een elastiekje. De behandeling is dus niet geheel pijnloos, maar zeker goed te verdragen.

Behandelperiode en resultaat

Nadat het pigment behandeld is kan deze eerst wat grijs of donkerder kleuren. Daarna kan er een korstje ontstaan. Belangrijk is om hier niet aan te krabben. Na ongeveer 1-2 weken zal dit korstje eraf vallen waaronder een nieuwe huid is ontstaan. Deze kan wat lichtroze van kleur zijn. Na verloop van tijd trekt het pigment hierin weer bij en wordt hetzelfde als de omliggende huid.
Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig. Dit verschilt per persoon. Na elke behandeling zullen de pigmentaties wat lichter worden. Het is niet te garanderen dat de pigmentaties voor 100% zal verdwijnen.

Voor behandeling

8 weken na behandeling

Thuisadviezen en tips

Volg onderstaande adviezen en tips op om de genezing van de huid te bevorderen.
O Het is belangrijk om niet aan het korstje te krabben.
O De huid van de behandelde pigmentaties kan week worden. Daarom wordt er geadviseerd om de eerste  48 uur dit gebied niet langdurig vochtig te laten worden. Intensieve reiniging of lang onder een (warme) douche wordt afgeraden.
O Vermijd de sauna en vette crèmes tot 24 uur na de behandeling.

Zongedrag

Een van de grootste oorzaken van pigmentaties op latere leeftijd is zonneschade. Pigmentaties of zogenaamde ouderdomsvlekken (lentigo solaris) worden in de loop der jaren zichtbaar. Dit komt onder andere door schade t.g.v. de zon, ook vanuit de jeugdjaren, maar ook door overmatig zonnebanken.
O Gebruik elke dag zonbescherming! Het beste kunt u dit doen in een dagcrème met minimaal SPF 30. Vaak wordt de huid enkel ingesmeerd als men gaan zonnen, maar ook daarbuiten wordt de huid elke dag blootgesteld aan UV-stralen. Veel meer dan u zult verwachten.
O Vermijd tussen 12.00 en 15.00 de volle zon omdat deze dan op zijn krachtigst is. Gaat u wel in de zon, smeert u dan in met minimaal SPF 30 en herhaal dit elke 2 uur.
O Zorg dat u niet verbrand. Vooral bij jonge kinderen kan dit schadelijk zijn op latere leeftijd en huidveroudering op latere leeftijd tot gevolg hebben.

Vergoedingen

Het behandelen van hyperpigmentatie in het gelaat wordt bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder camouflagetherapie. Raadpleeg uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding en ga na wat de hoogte is van het budget.