Oncologie gerelateerde klachten

Jaarlijks hebben duizenden patiënten te maken met de gevolgen van de behandeling van kanker. Denk hierbij aan lymfoedeem (vocht) na verwijderen van lymfeklieren of bestraling, littekenweefsel na een operatie, pijn en bewegingsbeperkingen. In de praktijk behandelen wij dagelijks patiënten met zulke klachten, en met name borstkankerpatiënten. Huidvisie Brabant is daarom ook gespecialiseerd in het behandelen van de klachten na een oncologisch traject bij deze patiëntengroep.

Behandeling op maat

Iedere patiënt is anders, zo ook hun klacht en hun oncologisch behandeltraject. Daarom is het van belang om een passende behandeling te bieden. De oedeemtherapie die wij bieden is zeer uitgebreid waardoor we veel klachten kunnen verminderen en daardoor de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Manueel

Manuele lymfedrainage, fascietechnieken, fibrosegrepen en littekentherapie zijn verschillende vormen van manuele therapie. Dit zijn verschillende technieken die we met onze handen uitvoeren. Vaak bestaat elke behandeling wel uit één of meerdere vormen van deze behandelmethoden.

Apparatuur

Huidvisie Brabant beschikt over verschillende apparaten om met name lymfoedeem, fibrotisch weefsel t.g.v. bestraling en littekens te behandelen. Zo kunnen we de Lymphapress en de LPG endermologie inzetten om deze klachten te verminderen.

 

 

Compressie

Compressietherapie is erg belangrijk bij deze patiëntengroep. Naast de therapie dragen veel patiënten dus ook compressiemiddelen voor thuisgebruik. Hierbij kunt u denken aan compressie zwachtel systemen, borstcompressiehemdjes, pads en therapeutisch elastische kousen. Wij zullen altijd op zoek gaan naar de methode die het beste bij u past en het systeem dat u zelf het beste aan- en uit kunt doen. Zelfstandigheid vinden wij erg belangrijk.

Aanvullend

Zeker na bestraling kan uw huid erg kwetsbaar zijn. Met het juiste productadvies optimaliseert u de huidbarrière en voorkomt u wondjes. Daarnaast tapen we met regelmaat de huid in met lymfetape, om met name verhard weefsel en littekenweefsel te behandelen. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het oedemateuze gebied beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies met één of meerdere behandelmogelijkheden.