Littekentherapie

Littekentherapie wordt toegepast wanneer een litteken zodanig verkleefd is aan een onderlaag, zoals botten en spieren, dat er bewegingsbeperkingen optreden. Ook wanneer een litteken als cosmetisch storend wordt ervaren, kan littekentherapie ingezet worden.

De behandeling

Littekentherapie kan uit verschillende onderdelen bestaan. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeute de verschillende onderdelen van deze therapie bespreken.

O Littekengrepen

Tijdens de behandeling kan de huidtherapeute gebruik maken van manuele littekengrepen om het litteken soepeler te maken en de verkleving te verminderen. Deze therapie kan in sommige gevallen gevoelig zijn. Wanneer het mogelijk is kan de huidtherapeute ook grepen aanleren zodat deze thuis toegepast kunnen worden.

O Lymfetaping

Daarnaast kan de huidtherapeute ervoor kiezen om lymfetaping toe te passen. Zij zal deze tape op een speciale manier op het litteken aanbrengen. Hierdoor wordt het weefsel soepeler. Dit maakt het toepassen van manuele littekengrepen makkelijker.

O Siliconenpleisters

Siliconenpleisters worden vooral ingezet bij hypertrofische en keloïd littekens. Deze pleisters maken het littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.  Siliconenpleisters worden vaak ingezet tot een jaar nadat de wond dicht is gegaan. Deze pleisters kunt u afwassen en op die manier weken gebruiken.

O Productadvies

Littekens en de huid daaromheen zijn kwetsbaar. Het is daarom belangrijk deze goed te verzorgen. De huidtherapeute kan een hydraterende crème adviseren om de vochtbalans van de huid op peil te houden

Vergoeding

Littekentherapie wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering, en indien het gaat om grote bewegingsbeperkingen, ook vanuit de basisverzekering. Raadpleeg uw verzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding.